tag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post8792487976788753321..comments2024-03-28T12:12:06.775+01:00Comments on MOJA MENAŻERIA : Wreszcie koszyk pełny po brzegi!Dorotahttp://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-3625998398807595712016-10-22T06:35:39.964+02:002016-10-22T06:35:39.964+02:00Dziękuję pięknie! I wzajemnie pozdrawiam.:)Dziękuję pięknie! I wzajemnie pozdrawiam.:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-10562011608358531652016-10-22T00:23:11.070+02:002016-10-22T00:23:11.070+02:00Szanowna Pani!
Piękna wyprawa, piękne grzyby, pięk...Szanowna Pani!<br />Piękna wyprawa, piękne grzyby, piękna polszczyzna, piękna atmosfera... Piękne pasje.<br />Cudowna Menażeria.<br />Pozdrawiam, życząc piękna i szczęścia.<br />Silentwatcher<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-759689925491692282016-10-17T10:18:00.826+02:002016-10-17T10:18:00.826+02:00Szmaciaki są całkowicie wyjęte spod ochrony, nie s...Szmaciaki są całkowicie wyjęte spod ochrony, nie są pod ochroną częściową, co sugerujesz. <br /><br />Zanim zarzucisz komuś łamanie prawa, sięgnij do źródła. Wykaz grzybów chronionych i częściowo chronionych znajdziesz tu: http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2014/1408Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-80762769544576613922016-10-17T09:28:02.289+02:002016-10-17T09:28:02.289+02:00szmaciaki na stanowiskach naturalnych nadal są pod...szmaciaki na stanowiskach naturalnych nadal są pod ochroną. Tylko te na podwórkach, w parkach itp można zrywać. Złamałaś prawo....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-13755646372429093692015-09-26T06:43:45.119+02:002015-09-26T06:43:45.119+02:00Mleczaje rydze rosną pod sosnami, ale rydzami nazy...Mleczaje rydze rosną pod sosnami, ale rydzami nazywane są również mleczaje świerkowe i jodłowe - symbiozujące z drzewami, które pojawiają się w nazwie. <br /><br />Przed zerwaniem zwracaj uwagę na pomarańczowo-miodowy kolor kapelusza z wyraźnymi kręgami, czasem z niebieskawymi przebarwieniami. Kapelusz musi być gładki, bez żadnych włosków.:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-72925434246784169702015-09-25T22:28:12.930+02:002015-09-25T22:28:12.930+02:00ale w jakich miejscach występują i czy można je po...ale w jakich miejscach występują i czy można je po czymś poznanać przed zerwaniem?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11333899091541918802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-84270717092053153602015-09-25T06:14:21.603+02:002015-09-25T06:14:21.603+02:00Łatki na kapeluszu mogą być zmyte przez deszcz i j...Łatki na kapeluszu mogą być zmyte przez deszcz i już nie pomogą w rozpoznaniu.<br /><br />Rydze mają pomarańczowe mleczko - dla pewności najlepiej sprawdzić na przekroju.Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-73797530810954938812015-09-24T20:36:14.390+02:002015-09-24T20:36:14.390+02:00Ja zawsze rozpoznawałem, że na kani cętki na kapel...Ja zawsze rozpoznawałem, że na kani cętki na kapeluszu odstają i zawijają do góry.<br />A rydze? Kiedyś bym zdepnął myśląc, że to olszówka.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11333899091541918802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-7971953973095783272015-09-23T20:46:03.133+02:002015-09-23T20:46:03.133+02:00Podgrzybki to bardzo dobre grzybki. Trzeba brać to...Podgrzybki to bardzo dobre grzybki. Trzeba brać to , co daje las.:) A jak się często po nim chodzi, to i większe prawdopodobieństwo, że znajdzie się inne gatunki.<br /><br />Ja z kaniami jestem opatrzona od dzieciństwa i rozpoznanie ich jest dla mnie oczywiste. Ale jak się chce sprawdzić czy to na pewno kania, zwraca się uwagę na bulwę u podstawy trzonu - u kani nie ma pochwy, z której wyrasta, a u muchomorów jest. Drugą cechą odróżniającą kanie od innych grzybów jest ruchomy pierścień, który można przesuwać po trzonie.<br /><br />Życzę udanego i owocnego grzybobrania!Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-12503603429702619932015-09-23T17:56:10.189+02:002015-09-23T17:56:10.189+02:00Wkleiłem tu by pisać w jednym miejscu.
Ja mieszka...Wkleiłem tu by pisać w jednym miejscu.<br /><br />Ja mieszkam w Bydgoszczy i od poniedziałku słyszę, że są grzyby i planuję w sobotę gdzieś pojechać (choć nie wiem gdzie się wybrać). <br />Najczęściej trafiałem na podgrzybki, prawdziwki to rzadko trafiałem jak i kurki, a rydza to na oczy nie widziałem. Czasem właśnie Jarosza trafiłem.<br /><br />PS. Po czym Pani poznaje Kanie by być pewnym na 100%?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11333899091541918802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-2909428649084031372015-09-23T05:55:56.917+02:002015-09-23T05:55:56.917+02:00Smakuje, jak dla mnie, wybornie. Najbardziej lubię...Smakuje, jak dla mnie, wybornie. Najbardziej lubię szmaciaka w śmietanie - robię tak: jak już wreszcie je umyję, wrzucam w cząstkach (nie kroję, tylko daje takie kawałki jak zostają po myciu), dodaje troszkę masła, sól, pieprz, zioła świeże lub suszone (ja dają lubczyk, tymianek, bazylię, pietruszkę), dolewam trochę wody i stawiam na kuchence. Od momentu zagotowania pozostawiam na wolnym grzaniu (ledwo pyrka) ok. pol godziny, a potem dodaje kwaśną śmietanę. Ot cały przepis. Proporcje zawsze na oko.:)<br /><br />Dobry jest również w zupie, jajecznicy, marynowany, a nawet obgotowany w osolonej wodzie i podany z zasmażoną bułką, jak kalafior.:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-24948208441039256962015-09-22T20:23:50.500+02:002015-09-22T20:23:50.500+02:00:) o to może się dowiem jeszcze jak go przyrządzić...:) o to może się dowiem jeszcze jak go przyrządzić i jak smakuje :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11333899091541918802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-52840637582091876382015-09-22T06:07:11.648+02:002015-09-22T06:07:11.648+02:00Szkoda, że nie sprawdzasz informacji przed zaserwo...Szkoda, że nie sprawdzasz informacji przed zaserwowaniem jej ani też nie czytasz uważnie tekstu. Specjalnie dla Ciebie raz jeszcze: Na mocy ustawy z 2014 roku Sparassis crispa został skreślony z listy gatunków chronionych, o czym wspomniałam w moim pierwszym wpisie dotyczącym tego gatunku.- http://mojamenazeria.blogspot.com/2015/09/w-lesie-mojego-dziecinstwa.html Od jakiegoś czasu w różnych miejscach netu pojawiają się dyskusje dotyczące pozysku tych grzybów. Piszę zatem po raz kolejny - obecnie MOŻNA LEGALNIE POZYSKIWAĆ SZMACIAKI/SIEDZUNIE, BO NIE ZNAJDUJĄ SIĘ POD OCHRONĄ.Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-89146078444035316602015-09-21T21:23:22.689+02:002015-09-21T21:23:22.689+02:00ten szmaciak (Jarosz) jest pod ochroną i nie ma cz...ten szmaciak (Jarosz) jest pod ochroną i nie ma czym się chwalićAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11333899091541918802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-36563915011361579502015-09-21T14:37:31.765+02:002015-09-21T14:37:31.765+02:00Dokładnie tak.:)Dokładnie tak.:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-62187080057935526572015-09-21T14:36:44.654+02:002015-09-21T14:36:44.654+02:00Na mocy ustawy z 2014 roku Sparassis crispa został...Na mocy ustawy z 2014 roku Sparassis crispa został skreślony z listy gatunków chronionych, o czym wspomniałam w moim pierwszym wpisie dotyczącym tego gatunku.- http://mojamenazeria.blogspot.com/2015/09/w-lesie-mojego-dziecinstwa.html Od jakiegoś czasu w różnych miejscach netu pojawiają się dyskusje dotyczące pozysku tych grzybów. Piszę zatem po raz kolejny - obecnie MOŻNA LEGALNIE POZYSKIWAĆ SZMACIAKI/SIEDZUNIE, BO NIE ZNAJDUJĄ SIĘ POD OCHRONĄ.Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-30226702024068624612015-09-21T14:31:15.033+02:002015-09-21T14:31:15.033+02:00Gratuluję Aniu prawuska.:) Zobaczymy co z tego rus...Gratuluję Aniu prawuska.:) Zobaczymy co z tego ruszenia dalej wyniknie.:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-22935119945383358952015-09-21T14:30:02.150+02:002015-09-21T14:30:02.150+02:00Ja robię tak: jak już wreszcie je umyję, wrzucam w...Ja robię tak: jak już wreszcie je umyję, wrzucam w cząstkach (nie kroję, tylko daje takie kawałki jak zostają po myciu), dodaje troszkę masła, sól, pieprz, zioła świeże lub suszone (ja dają lubczyk, tymianek, bazylię, pietruszkę), dolewam trochę wody i stawiam na kuchence. Od momentu zagotowania pozostawiam na wolnym grzaniu (ledwo pyrka) ok. pol godziny, a potem dodaje kwaśną śmietanę. Ot cały przepis. Proporcje zawsze na oko.:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-27496929266479233202015-09-21T11:46:43.591+02:002015-09-21T11:46:43.591+02:00siedzunie w tym roku zeszły z listy i można pozysk...siedzunie w tym roku zeszły z listy i można pozyskiwać legalnie Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-483289926975474342015-09-21T10:23:06.254+02:002015-09-21T10:23:06.254+02:00Trochę nieładnie chwalić się tymi siedzuniami. Grz...Trochę nieładnie chwalić się tymi siedzuniami. Grzybki z Czerwonej listy roślin i grzybów PolskiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-56758516791359601192015-09-21T08:32:54.616+02:002015-09-21T08:32:54.616+02:00ja wczoraj zrobiłam wypad kontrolny w nieco bliższ...ja wczoraj zrobiłam wypad kontrolny w nieco bliższe okolice - tak jakby coś się ruszyło - dwa czernidłaki i kilka muchomorów plus ...tadaam! mój pierwszy dziwek w tym sezonie - wprawdzie malutki, ale liczy się sztuka :)<br />ciocia anjaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-66414950450240836832015-09-21T07:21:20.936+02:002015-09-21T07:21:20.936+02:00Dorotka, jak długo dusi się w śmietanie szmaciaki?...Dorotka, jak długo dusi się w śmietanie szmaciaki? Może byś podała dokładny przepis? :)Uraniahttps://www.blogger.com/profile/02313198396984842165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-82356279751607451572015-09-21T06:11:57.059+02:002015-09-21T06:11:57.059+02:00Dziękuję!Dziękuję!Dorotahttps://www.blogger.com/profile/09716333295457430104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1722053243293020902.post-65439662393657774762015-09-20T23:14:36.449+02:002015-09-20T23:14:36.449+02:00Gratuluję udanego wypadu do lasu i pełnego kosza.Gratuluję udanego wypadu do lasu i pełnego kosza.mojegrzybobraniahttp://mojegrzybobrania.plnoreply@blogger.com