czwartek, 11 sierpnia 2016

Rydzowa kolacja serwowana przez dzieciaki

grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Od dłuższego czasu w naszych orawskich lasach można znaleźć mleczaje jodłowe, które wcześniej zwane były mleczajami późnojesiennymi, a niemal wszyscy nazywają je po prostu rydzami. Smakiem niewiele różnią się od najprawdziwszych rydzów, które rosną pod sosnami. 

     Wiem, że dla wielu poszukiwaczy grzybów rydze są jednym z cenniejszych trofeów, a mnóstwo osób przepada za ich smakiem. Osobiście zdecydowanie wolę zjadać inne gatunki grzybów, ale przecież nie zostawię w lesie uśmiechających się do mnie pomarańczowych owocników. A jak już się znajdą w koszyku, mają zapewnioną obróbkę i wykorzystanie - małe owocniki trafiają do marynaty (nigdy tych słoiczków nie jest za dużo, bo chętnych na rydze wśród znajomych nie brakuje), a te większe trzeba zjeść. Najbardziej pasuje nam wersja w panierce. Tym razem przygotowaniem grzybów na kolację zajęli się Michaś z Krzychem, a ja pilnowałam tylko, żeby nie doszło do panierkowej wojny i robiłam dokumentację.:)

grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Umyte kapelusze rydzowe posoliłam samodzielnie, bo chłopcy mają tendencję do sypania wszystkiego w ilościach jak największych, więc dla bezpieczeństwa dalszego procesu kulinarnego, wolałam to zrobić za nich.
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Dalsze czynności "paniernicze" odbywały się na stole balkonowym, gdzie najłatwiej posprzątać pozostałości po dziecięcej działalności kucharskiej. Najtrudniejsze okazało się pozyskanie wolnej przestrzeni, gdyż na stole trwały prace budowlane prowadzone przez całą ekipę podwórkową. Niełatwo było tez domyć ręce małych kuchmistrzów.
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Trudności zostały pokonane, chłopcy przygotowali sobie samodzielnie wszystkie składniki potrzebne do panierowania i przystąpili do pracy.
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Żeby panierka była chrupiąca i nie odchodziła od grzybów, trzeba ją bardzo starannie nałożyć, dbając o to, by poszczególne składniki tworzyły odpowiednio grube warstwy.
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
      Chłopcy doskonale się bawili obtaczając rydzowe kapeluchy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Efektem tej działalności był talerz pięknie opanierowanych grzybów, zaciapany stół i podłoga balkonowa, Michaś wyglądający jakby wyszedł z młyna i Krzyś z włosami posklejanymi jajkiem.
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Zanim przystąpiłam do smażenia rydzowych kotletów, doprowadziłam do używalności balkon, a chłopców do wyglądu umożliwiającego pokazanie się w miejscach publicznych.;)
grzyby w sierpniu, grzyby 2016, rydze, potrawy z grzybów, potrawy z rydzów, rydze panierowane, potrawy przygotowane przez dzieci, dzieci gotują, mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny, rydz
     Kilka osób poczęstowanych naszymi grzybami stwierdziło, że są przepyszne. Nam też smakowały.:) Jak już nazbieracie rydzów, spróbujcie ich w tym wydaniu - warto.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz